Kultura ve stolování

Kultura

Během týdne není dostatek času na to, připravovat slavnostnější stůl nebo strávit u oběda hodinu, když na něj máme jen třicet minut. Ale trochu toho luxusu bychom si dopřát měli, protože i očima se jí. To, jak se u stolu chovat a jaké jsou zásady stolování, bychom vědět měli.
sváteční tabule


Stolování má svou tradici a ani jeho kvalitu bychom opomíjet neměli. V první řadě jde o to, zda se bude jednat o běžnou večeři či oběd nebo o nějakou slavnostnější příležitost, zda to bude hodně formální záležitost nebo jen běžné setkání mezi přáteli spojené s dobrým jídlem a pitím. Kromě kvalitních pokrmů a nápojů, příjemné atmosféry a pěkně prostřeného stolu tak máme možnost strávit delší dobu s těmi, které máme rádi. Snídaně se většinou jen tak odbude, oběd si dá každý jinde, děti ve škole, dospělí v zaměstnání nebo v restauraci, to jsou běžné všední dny. Večer se pak doma všichni sejdou, a to ani ne ve stejný čas a každý si k večeři něco vezme. Právě proto je dobré zkusit zachovat společné stolování třeba o víkendových dnech nebo o dovolené.
ubrousky na talířích


Úpravu stolu volte podle toho, zda u něj budou pouze dospělí, nebo i děti a o jakou příležitost se bude jednat, také záleží na počtu strávníků, všichni by se měli ke stolu vejít a měli by mít dostatečný prostor.


Základem je umytý stůl, čistý ubrus, podložky pod talíře, ubrousky. Jídlo na talíři by mělo být upraveno, a nemusí to být zrovna menu o několika chodech, i jednoduchý pokrm může být pěkně naservírován. S tím souvisí i používání příborů, jen u některých pokrmů je povolena výjimka, že se smí jíst rukou. A hlavně, nikam nechvátejte.


Pro běžné denní použití se hodí ubrus v pestřejších odstínech, na kterém nějaká ta drobná nečistota hned není vidět. Ve shodných odstínech volíme i prostírání a ubrousky, postačí papírové. Pro slavnostní hodování prostřete ubrus z kvalitní látky, nejlépe damašku a ubrousky jedině látkové. Na dozdobení lze použít drobnosti jako např. svíčky nebo květiny.

Kultura ve stolování
Ohodnoťte příspěvek